Sporthelden: talent betekent niet dat je altijd succes hebt
Bij talent denkt iedereen meteen aan sport, zingen, bakken misschien. Iets waarin talent erg duidelijk aanwezig is. Voor sportliefhebbers en mensen zoals ik, die geïnteresseerd zijn in talent en hoe dat groeit, is deze zomer natuurlijk superinteressant. De teleurstelling van het Nederlands Elftal, de prestaties van onze wielrenners in de Tour, maar al helemaal bij de Olympische Spelen. Wat van sporters helden maakt, is dat het niet allemaal van een leien dakje gaat. Dat het vechten is, emotie, of zoals dagblad Trouw kopte ‘Rennen, vallen en weer opstaan’. Dat ging over Sifan Hassan en voor deze keer mag je het letterlijk nemen. Met enorme verbazing en grote bewondering, ik ben zelf ook hardloopster, keek ik naar de beelden van de 1500 meter en daarna naar de finale van de 5K. Maar met evenveel bewondering heb ik naar zeilster Marit Bouwmeester gekeken: zilver in Londen, goud in Rio en ze leek nu kansloos. Toch won ze nog brons, ‘met een gouden randje’ zei ze met een moeilijk lachje. Respect voor het gevecht dat ze heeft geleverd. En wat te zeggen van onze BMX-er, die op een sukkelige manier door een official een scheurtje in zijn knieschijf kreeg, jankte in zijn hotel, om tenslotte toch aan de start te verschijnen en goud haalde. Net als iedereen geniet ik meer van sporters die tegenslag overwinnen, dan van een windsurfer die onbedreigd naar goud vaart, hoe knap en mooi ook dat is. Voor mij is resultaat uiteindelijk toch minder belangrijk dan de weg daar naartoe en heb ik meer respect voor een elftal dat in de herfst de interlands weer oppakt om met opgeheven hoofd aan WK-deelname te werken.
Talent ontwikkelen is groeien
Ik voel mee met al die sporters. Het motiveert mij om tóch door te gaan met mijn doelen, al zouden alle mensen op mij heen zeggen dat het kansloos is. Als je weet wat je talenten zijn, wil dat niet zeggen dat je paadje geplaveid is, dat alle stenen recht liggen en dat je nooit je tenen zult stoten. Vaak denken we dat wel, maar kijk deze sportzomer maar eens goed: dat is nooit waar. En het mooie is ook: juist door bij je talenten te blijven, niet op te geven, groei je. Niet alleen word je beter in wat je te doen hebt, je groeit ook als mens. Er een tijdje doorheen zitten, wil niet zeggen dat je op moet geven.
Falen betekent niet dat je geen talent hebt
Voor onze jongeren die op een moeilijk moment in hun leven op zoek moeten naar hun talenten, zich onzeker voelen over wie ze zijn, is het juist belangrijk om te leren wat hun eigen talenten zijn én dat succes en talent niet altijd dezelfde kant van de medaille zijn. De keerzijde is het falen, al die moeite die je hebt gestoken in het ontwikkelen van je talent. Wat onze jongeren nog mogen leren is dat falen nooit wil zeggen dat je het niet kunt. Het is ‘rennen, vallen en weer opstaan’, pas dan ontwikkel je je talent. Natuurlijk zijn ze daar onzeker over, maar ‘it takes a village to raise a child’: daar kunnen we ze allemaal, de mensen die om ze heen staan, bij helpen. Als publiek om te juichen als het lukt, als coach om de strategie te bespreken, als trainer om te oefenen. Als schouder om op uit te huilen én ze weer helpen op te richten om door te gaan. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, niet voor de sporters, ook niet voor de jongeren. Maar we kunnen ze helpen om er toch te komen, hun doelen in het leven te halen.
Natuurlijk help ik daar graag bij: de ouders en al het andere publiek om te leren hoe je talenten kunt vinden en in kunt zetten bij jongeren. Maar vooral de jongeren zelf, door samen hun talenten te ontdekken en een pad uit stippelen naar hun hogere doel: een studie, die ze met vallen en opstaan gaan halen. Gewoon omdat ze het een interessant onderwerp vinden en ervoor willen gaan!
Wil je meer weten? Mail helpikmoetenkiezen@outlook.com
0 reacties